O NÁS

Jsme Kromilk, firma s kořeny v srdci Hanáckého regionu – Kroměříže, kde již generace ctíme tradici zemědělství a péči o krajinu. Naše mléko a čerstvé mléčné výrobky vznikají z lásky k přírodě a respektu k řemeslu. Každý den usilujeme o to, aby naše produkty nesly podpis poctivosti: využíváme pouze čerstvé, lokální suroviny a šetrné postupy, které spojují moderní technologie s letitými zkušenostmi.

Od září roku 2000 je naším hlavním a zastřešujícím obchodním partnerem velkoobchodní společnost ALIMPEX Food, a.s., Praha s celorepublikovým rozsahem obchodní činnosti. Jejím prostřednictvím jsou naše výrobky dodávány do celé řady maloobchodních řetězců a nezávislého trhu v rámci ČR a také na Slovensko.

VÍCE NEŽ 120 LET MEZI PŘÍRODOU A VÁMI

VZNIK MLÉKÁRNY KROMĚŘÍŽ

Výstavba mlékárny Kroměříž byla započata na jaře roku 1901 a již v říjnu roku 1902 bylo zpracováno prvních 700 litrů mléka. Sloužila k výuce žáků Zemské mlékařské a sýrařské školy a na svou dobu to byla jedna z nejmodernějších mlékáren tehdejšího Rakouska-Uherska.

VÝUKA

V roce 1945 mlékárna přestála bitvu o město Kroměříž bez úhony. Za tři dny po osvobození se svezlo prvních 4 500 litrů mléka k výrobě. 
 Z výukových důvodů se vyráběl pod vedením sýrařského mistra Jaroslava Medka široký sortiment sýrů, prakticky všechny druhy. Až do roku 1953 byla mlékárna zařízením pro praktickou výuku při Státní mlékařské a sýrařské škole v Kroměříži. Vedoucím mlékárny byl ing. Jaroslav Havlíček.


ROZŠÍŘENÍ SORTIMENTU

V roce 1953 vznikl samostatný podnik Mlékařské závody, n.p. v Kroměříži. Tyto byly v roce 1958 začleněny ke Gottwaldovským mlékárnám se sídlem v Bystřici pod Hostýnem. Sortiment sýrů zůstal ve svém rozsahu zachován a došlo k rozšíření sortimentu konzumních mlék a smetan, stále s ohledem na praktickou výuku žáků mlékařské školy.

REORGANIZACE

V roce 1960 byly všechny mlékárenské závody reorganizovány podle jednotlivých okresů a vznikly Východomoravské mlékárny Kroměříž, závod Kroměříž. Denní příjem mléka byl 20 000 litrů a výrobní sortiment ve stejném rozsahu. Počet pracovníků se pohyboval okolo 20. Po krátkém trvání byly tyto mlékárny připojeny k národnímu, později státnímu, podniku Lacrum Brno. V Kroměříži byl zřízen závod pod který patřily provozovny  Kroměříž, Bystřice pod Hostýnem, Kyselovice a Zdounky.

POKLES VÝROBY

Mlékárna Kroměříž zpracovávala v denním příjmu  postupně od 30 až do 70 tisíc litrů mléka v období let 1986 – 1991 a následně dochází k poklesu denního příjmu na úroveň 25 000 litrů do roku 1994. Sortiment se z původního širokého záběru zúžil, v rámci působnosti provozovny v podniku Lacrum Brno, na konzumní mléko a smetany, malý objem jogurtů a polotvrdé sýry – eidamská cihla, hnětený sýr. Část mléka se zpracovávala na sušárně v Brně. Počet pracovníků, včetně obchodu, se pohyboval od 50 do 70.

PRIVATIZACE

Od října 1994 byla mlékárna delimitována v rámci privatizace státního podniku Lacrum Brno jako samostatný právní subjekt pod Ministerstvo školství s názvem Školní mlékárna v Kroměříži. Zajišťovala praktickou výuku žáků mlékárenské školy, zároveň mlékárenskou výrobu a obchodní činnost. S tímto datem je spojen začátek mého působení v mlékárně Kroměříž. Denní příjem mléka byl 23 000 lt a výrobní sortiment převzatý po provozovně Kroměříž zahrnoval v malém množství jogurty, zakysané výrobky, dále konzumní mléko a ze sýrů eidamskou cihlu.

DOKONČENÍ PRIVATIZACE

Z ekonomicko-provozních důvodů ukončila Školní mlékárna svoji činnost pod Ministerstvem školství v roce 1997 a byla dokončena její privatizace. Po veřejné soutěži se vlastníkem mlékárny stává společnost KROMILK, spol. s r.o. Kroměříž s majoritním podílem zemědělců – dodavatelů mléka, která se zavázala pokračovat v mlékárně Kroměříž ve stejném rozsahu činnosti.

ALIMPEX Food a.s.

Mlékárna Kroměříž se od února 1998 zaměřila výhradně na výrobní činnost a svoje obchodní aktivity předala velkoobchodním partnerům. Od září roku 2000 je naším hlavním a zastřešujícím obchodním partnerem velkoobchodní společnost ALIMPEX Food, a.s., Praha s celorepublikovým rozsahem obchodní činnosti . Jejím prostřednictvím jsou naše výrobky dodávány do celé řady maloobchodních řetězců a nezávislého trhu v rámci ČR a také na Slovensko.

1902

VZNIK MLÉKÁRNY KROMĚŘÍŽ

Výstavba mlékárny Kroměříž byla započata na jaře roku 1901 a již v říjnu roku 1902 bylo zpracováno prvních 700 litrů mléka. Sloužila k výuce žáků Zemské mlékařské a sýrařské školy a na svou dobu to byla jedna z nejmodernějších mlékáren tehdejšího Rakouska-Uherska.

1945

VÝUKA

V roce 1945 mlékárna přestála bitvu o město Kroměříž bez úhony. Za tři dny po osvobození se svezlo prvních 4 500 litrů mléka k výrobě. 
 Z výukových důvodů se vyráběl pod vedením sýrařského mistra Jaroslava Medka široký sortiment sýrů, prakticky všechny druhy. Až do roku 1953 byla mlékárna zařízením pro praktickou výuku při Státní mlékařské a sýrařské škole v Kroměříži. Vedoucím mlékárny byl ing. Jaroslav Havlíček.


1953

ROZŠÍŘENÍ SORTIMENTU

V roce 1953 vznikl samostatný podnik Mlékařské závody, n.p. v Kroměříži. Tyto byly v roce 1958 začleněny ke Gottwaldovským mlékárnám se sídlem v Bystřici pod Hostýnem. Sortiment sýrů zůstal ve svém rozsahu zachován a došlo k rozšíření sortimentu konzumních mlék a smetan, stále s ohledem na praktickou výuku žáků mlékařské školy.

1960

REORGANIZACE

V roce 1960 byly všechny mlékárenské závody reorganizovány podle jednotlivých okresů a vznikly Východomoravské mlékárny Kroměříž, závod Kroměříž. Denní příjem mléka byl 20 000 litrů a výrobní sortiment ve stejném rozsahu. Počet pracovníků se pohyboval okolo 20. Po krátkém trvání byly tyto mlékárny připojeny k národnímu, později státnímu, podniku Lacrum Brno. V Kroměříži byl zřízen závod pod který patřily provozovny  Kroměříž, Bystřice pod Hostýnem, Kyselovice a Zdounky.

1986-94

POKLES VÝROBY

Mlékárna Kroměříž zpracovávala v denním příjmu  postupně od 30 až do 70 tisíc litrů mléka v období let 1986 – 1991 a následně dochází k poklesu denního příjmu na úroveň 25 000 litrů do roku 1994. Sortiment se z původního širokého záběru zúžil, v rámci působnosti provozovny v podniku Lacrum Brno, na konzumní mléko a smetany, malý objem jogurtů a polotvrdé sýry – eidamská cihla, hnětený sýr. Část mléka se zpracovávala na sušárně v Brně. Počet pracovníků, včetně obchodu, se pohyboval od 50 do 70.

1994

PRIVATIZACE

Od října 1994 byla mlékárna delimitována v rámci privatizace státního podniku Lacrum Brno jako samostatný právní subjekt pod Ministerstvo školství s názvem Školní mlékárna v Kroměříži. Zajišťovala praktickou výuku žáků mlékárenské školy, zároveň mlékárenskou výrobu a obchodní činnost. S tímto datem je spojen začátek mého působení v mlékárně Kroměříž. Denní příjem mléka byl 23 000 lt a výrobní sortiment převzatý po provozovně Kroměříž zahrnoval v malém množství jogurty, zakysané výrobky, dále konzumní mléko a ze sýrů eidamskou cihlu.

1997

DOKONČENÍ PRIVATIZACE

Z ekonomicko-provozních důvodů ukončila Školní mlékárna svoji činnost pod Ministerstvem školství v roce 1997 a byla dokončena její privatizace. Po veřejné soutěži se vlastníkem mlékárny stává společnost KROMILK, spol. s r.o. Kroměříž s majoritním podílem zemědělců – dodavatelů mléka, která se zavázala pokračovat v mlékárně Kroměříž ve stejném rozsahu činnosti.

2000

ALIMPEX Food a.s.

Mlékárna Kroměříž se od února 1998 zaměřila výhradně na výrobní činnost a svoje obchodní aktivity předala velkoobchodním partnerům. Od září roku 2000 je naším hlavním a zastřešujícím obchodním partnerem velkoobchodní společnost ALIMPEX Food, a.s., Praha s celorepublikovým rozsahem obchodní činnosti . Jejím prostřednictvím jsou naše výrobky dodávány do celé řady maloobchodních řetězců a nezávislého trhu v rámci ČR a také na Slovensko.

SOUČASNOST

V současné době je naším hlavním výrobním programem výroba sýrů čerstvých v základní chuti a v šesti ochucených variantách (příchuť česnek, křen, mexiko, provensálské koření, brusinky, chilli papričky), krémových tvarohových sýrů v základní chuti a ve 2 ochucených variantách (kapiové,bylinkové), termizovaných smetanových sýrů v přírodní chuti a ochucených variantách, dále přírodních polotvrdých sýrů typu eidam a gouda a v doplňkovém programu roztíratelné tavené sýry přírodní a ochucené. Nadále pokračujeme ve vývoji dalších specialit z oblasti sýrů. Denní příjem mléka je stabilizován na ca. 25 000 lt.

Naše společnost je certifikována pro komunitární trh EU a některé naše výrobky nesou národní značku kvality Klasa.


S našimi výrobky se pravidelně účastníme soutěží v rámci ČR a také i na Slovensku. Na těchto soutěžích jsme získali jsme celou řadu ocenění, především v kategorii čerstvých sýrů. Také se podílíme, ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a mlékařskou školou, na pořádání odborných sýrařských seminářů „Kroměřížské mlékařské dny“.


Naším cílem je obstát na náročném trhu mlékárenských výrobků a podílet se na uspokojení spotřebitele sortimentem kvalitních výrobků a podporou spolupráce s VOŠ potravinářskou a SPŠ mlékárenskou pomáháme předat mlékárenskému průmyslu co nejlépe připraveného absolventa do praktického pracovního života.


Přejít nahoru